Nationale Bijentelling

Home   ›   Nationale Bijentelling

Draag bij aan de bescherming van de wilde bij en tel mee! De Nationale Bijentelling 2022 is in het weekend van 23 & 24 april. Ben je er dit jaar bij?

We willen zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Ook kun je op de website www.nationalebijentelling.nl alvast oefenen voor de bijentelling via spelletjes en leuke activiteiten.

Afgelopen keer deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling van 2021. In totaal telden zij – ondanks het koude voorjaar – ruim 190.000 bijen en zweefvliegen. Het opnieuw hoge aantal tellers dit jaar is goed nieuws voor de wilde bij. Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur van Naturalis legt uit waarom: “Iedereen wordt zich steeds bewuster van het belang van de wilde bijen en wil zich daar ook voor inzetten. De jaarlijkse tuintellingen dragen bij aan het onderzoek naar de wilde bijen in Nederland. Het geeft ons nieuw inzicht in bijvoorbeeld de verschillen tussen regio’s, of de stedelijke omgeving en het platteland.”

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Deel dit bericht: